Dzemdībās es sievietei dāvāju mieru, mīlošu enerģiju un nedalītu uzmanību, profesionālas dūlas prasmes. Esmu ar sievieti no brīža, kad viņai šāda nepieciešamība ir un visu radību laiku un vēl dažas stundas pēc.

LASĪT TĀLĀK

 

Vecmāte parasti ienāk uz laiku, īpaši, ja ar vecmāti nav līgums.

Pētījumos pierādījies, ka pat tikai mierīga cilvēka klātesamība uzlabo dzemdību rezultātus.

Katrai māmiņai ir savas vajadzības dzemdībās - viena vēlas vairāk aktīvu dūlas dalību, citai vienkārši svarīgi, ka te tas uzticamais cilvēks blakus ir.

  • Es skaidroju notiekošo tik, cik māmiņai nepieciešams.

Atceros reiz - māmiņa bija īgna par to, ka nāk vēmiens. Taču, kad paskaidroju, ka tas ir labi - kuņģa un dzemdes kakla sfinkteri atrodas spoguļattēlā un, ja viens veras, tas nozīmē, ka veras arī otrs. Tātad - ja tu vem, tā ir laba zīme, arī dzemdes kakliņš veras, un jau ir šī darba uzdevums. Palika vielgāk. :)

  •  Stiprinu mammu emocionāli.

 Tas nozīmē - uzteicu par visu, kas izdodas un palīdzu atgriezties pie sava spēka, kad uznāk apjukums vai gribas padoties.

Iedomājos savu lomu kā spoguli - ja sieviete sāk skatīties dzemdībās tikai uz vienu punktu, kas traucē viņai dzemdēt, es palīdzu ieraudzīt visu kopainu, bildi  un sajust, kur vēl ir viņas spēks. Dažkārt sievietei to palīdz apliecinājums, ka es dzīvoju viņai līdzi un no sirds ticu viņai, citkārt - jautājums, kas Tev šobrīd palīdzētu (un viņai atrodas sajūta, kas palīdzētu!), kādreiz - vienkārši pozas, vietas pamainīšana, citkārt ļoti noderīgi izrādās tas, ko sieviete izstāstījusi par sevi, par to, kas viņu stiprina.

  • Dzemdību atslēga pieder sievietei! Un to mēs meklējam gaidību laikā.

Ja sieviete pastāstījusi, ka grūtākajā brīdī viņai varētu palīdzēt, piemēram, ja viņa dzirdētu lūgšanu vai masētu matus vienā noteiktā veidā, vai vienkārši elpotu viņai līdzi u.tml., viņa iedevusi man svarīgas ziņas.

Gaidību laikā, atklājusi savu būtību, sieviete iedevusi arī dūlai iespēju atgādināt par viņas dzemdību atslēgu.

Tāpēc pirms dzemdībām vēlamas pāris tikšanās. Man ir mammas, kas nāk arī no pavisam maziem gaidību laikiem.

  • Ja nepieciešams, izmantoju kādu no dūlas prasmēm - rebozo, masāžas, aromterapija, punktu masāža u.tml.

Citkārt izmantoju apgūtās prasmes - punktu vai relaksējošās masāžas, kas palīdz vērties dzemdes kaklam, veidot pietiekami spēcīgas kontrakcijas, relaksēties u.tml. Aromterapiju parasti sievietes, kurām tā patīk, jau pašas ir izvēlējušās gaidību laikā. Arī Baha ziedu maisījumi vai homeopātiskie līdzekļi tām mammām, kuras to vēlas izmantot, jau ir sagatavoti. Bet vienmēr kaut ko no tā nēsāju līdzi.

  • Atbalsts tētim ģimenes dzemdībās.

Ir tēti, kuri vēlas iesaistīties dzemdībās vairāk un tādi - kas mazāk. Abas šīs izvēles respektēju un jau pirms dzemdībām lielos vilcienos ar ģimeni vienojos, kā mēs sadarbosimies, un dzīvē, protams, tas viss notiek plūstoši. Teiksim, muguru pamasē tētis, tad dūla, kaut kā organiski viss pamainās.

Ir tēti, kuri vēlas, lai viņus iedrošina, izskaidro, vai kuriem kaut ko praktisku ierāda.

Garākās dzemdībās ir lieliski, ka tētis un dūla viens otru var nomainīt.

 

Kā sākas sadarbība ar dūlu dzemdībās?

 

Kā jau teicu - esam jau pazīstamas, parasti jau gatavojušās dzemdībām. Bet, protams, ir gadījumi, kad sieviete diezgan vēli nolemj uz dzemdībām ņemt dūlu, un tad varbūt paspējam tikties vienreiz.

Dūla ir pieejama telefoniski, no 37. grūtniecības nedēļas - 24 stundas diennaktī, ja ir vajadzība. Jo bieži vien pietiek ar vienu zvanu, lai nomierinātos vai ar dzemdību priekšvēstnešiem, kas vēl nav radības, neaizskrietu uz dzemdību namu.

Atbalstu māmiņas gan dzemdībās stacionārā, gan plānotās mājdzemdībās.

Kad sākas dzemdības, brīdī, kad sieviete jūt vajadzību pēc dūlas blakus, vai nu dodos pie sievietes uz mājām, lai kādā brīdī kopīgi dotos uz stacionāru (ja tās ir dzemdības slimnīcā) vai jau satiekamies dzemdību vietā.

Dūlas var sievietes atbalstīt dažādos Latvijas stacionāros. Personīgi man kā dūlai bijusi pieredze Rīgas Dzemdību namā, P. Stradiņa klīniskajā slimnīcā, Radību mājā "Harmonija" un mājdzemdībās.

Dzemdību atbalsta pakalpojumā ietilpst viena pēcdzemdību vizīte. Nereti gan ir vairākas pēcdzemdību vizītes, jo mammām ir daudz svarīgu jautājumu un izrunājamu lietu.